Welkom

Welkom op mijn weblog.
Hier vind je allereerst bevindingen (berichten) van mij tijdens mijn verblijf in Israel/Palestina; op de pagina Waarnemer in Yanoun, te beginnen op 13 november 2012
(zie: Blogarchief). Verder vind je teksten die ik voor kerk en maatschappij heb geschreven; korte op dezelfde genoemde pagina en wat langere op andere pagina´s.
Laat ajb weten of ze je boeien.


dinsdag 20 augustus 2013

Gezegend

13 januari 2013
Het aangrijpende moment van deze week was in de synagoge, in Jerusalem, op shabbat, vrijdagavond.

Alle EAPPI-teams waren voor de midterm-orientation vanuit hun placement naar Jerusalem gekomen. We hadden begin van de week bv een ontmoeting met iemand van Efrat-settlement, Bob Lang. Hij was goed voorbereid om een sterk verhaal te vertellen; hij ontving ons in zijn huis; goede ontvangst. Hij vertelde dat in zijn toekomstbeeld van Israel (inclusief Palestijnse gebieden) een plaatje kan passen van -ooit- een Palestijnse minister-president. Democratie moet zo zijn, vindt hij. Wat wil een mens nog meer?
De volgende dag werd ik, samen met mijn Nederlandse compagnon Geert, ontvangen door iemand van het Belgisch consulaat. Deze vertegenwoordiger was zeer geïnteresseerd in het werk van EAPPI, het programma van de Wereldraad van Kerken (in België niet of nauwelijks bekend, omdat de RKkerk er niet bij betrokken is). Enkele vertegenwoordigers hebben mijn uitnodiging aangenomen om naar Yanun op bezoek te komen. Niet gek, toch!
Een zeer betrokken Israelische, joodse, moeder bood ons, inmiddels in Haifa verblijvend -in het gastenverblijf van de Carmelieten-, een insight-informatie-beeld over hoe gemilitariseerd de Israelische samenleving is (geworden). Over hoe haar oudste zoon dienst heeft kunnen weigeren en hoe zij de beweging NewProfile, voor civil-isatie van Israel begonnen is. Bijvoorbeeld: Militairen in het straatbeeld en militairen in reclame-spotjes op tv zijn zo gewoon, daar staat niemand meer bij stil. In het onderwijs wordt het kennelijk heel gewoon gevonden dat schoolklassen op bezoek gaan naar wapenbeurzen. New Profile promoot vormen van onderwijs waarin gezocht wordt naar niet-gewelddadige conflictoplossing.

De sneeuw die in Jerusalem viel, zijn we even ontlopen in Haifa. Toen we weer terugkwamen om naar de Kehilat Yedidya-synagoge te gaan voor de sabbatviering was nog niet alle sneeuw al weer weg; een plezier voor spelende kinderen.
De gemeenschap van de synagoge ontvangt regelmatig gasten op sabbat. Deze keer is dus de eer aan team 46. Mooie extra verrassing is dat gastgezinnen van deze orthodoxe gemeenschap hun sabbatmaaltijd willen delen met ons. In de synagoge is het vrolijkheid alom. Van begin tot eind, een uur lang, is het zingen in lichte melodieën, van gebeden en lezingen uit de TeNaCh. De mensen stralen vreugde uit om woorden van en over God te horen en mee te láten horen. 
Er is hier geen rabbi als vaste voorganger, wel is er iedere keer een voorzanger (bij toerbeurt, mannelijk, ouder dan 12 jaar) en een vrijwilliger (ook bij toerbeurt, man of vrouw) die een korte toespraak houdt.  Onze gastvrouw Rachel vertelt later op de avond dat zij meedoet in een groep vrouwen die bijbelstudies voorbereidt en uitvoert; ze noemt zichzelf feministe.  Ze vertelt ook dat hun kinderen op sabbat altijd komen, maar dat zij het zingen aan tafel na het eerste lied verder aan hun ouders overlaten. Ook seculiere joden, zo verzekert men ons, vieren op een of andere manier sabbat-maaltijd.

Onze gastheer en -vrouw hebben ook nog twee vriendenparen uitgenodigd. Opvallend: ze zijn allen afkomstig uit de VS -vier a vijf jaar geleden-. Ze spreken, ook in de synagoge, Engels met elkaar. Zij willen graag dat het conflict Israel-Palestina snel opgelost wordt; liefst via de zogenoemde twee-staten-oplossing. ´Maar of dat ook lukt, of nog realistisch is, is maar de vraag´, zeggen ze.
Onze gastvrouw werkt in een ziekenhuis in Jerusalem en ze zegt dat zij in haar werk met ook Palestijnse patiënten, wil laten zien dat er ook gewone, aardige, Israelis bestaan. Ze vindt de Palestijnen vervolgens wel ondankbaar ´want we hebben hen nu toch land teruggegeven (door de settlements uit Gaza terug te trekken), waarom komen zij ons dan nu niet tegemoet, met onderhandelingen?´ Waarop ik niet kan nalaten te vragen: maar Israel had het toch niet als kado ontvangen, ze had het toch ingenomen!?

Nog even terug naar de bestuursvoorzitster die ons ontving, Debora Weissman. Zij heet ons als EAPPI-teams van harte welkom in hun synagoge en ze vertelt dat ze als deelneemster in internationale gesprekken van joden en christenen het programma van de Wereldraad van Kerken heel goed kent ´en dat ze ons werk van harte alle zegen toewenst´.
Spontaan ´schoot ik vol´, een schok ging door mijn lijf.

Dank je wel !, namens ...

1 opmerking:

  1. 13 januari 2013 om 22:22 | Door: albert munting

    Dag Gerrit,Als ik jullie verhalen lees begin ik steeds meer zin te krijgen zelf volgend eind dit jaar te gaan.Ben afgelopen oktober naar een Tunesische synagoge in Akko geweest; had het geluk dat hebreeuws sprekende toeristen uit de VS de rabbi voor mij konden vertalen. Kan het adres wel weer voor jullie opzoeken als je daar belangstelling voor hebt,Groet,Albert

    14 januari 2013 om 9:33 | Door: Chieltje & Frank

    Hey Gerrit,
    Blij te merken dat je weer wat blijmoediger bent; uit je vorige blog klonk frustratie en machteloosheid. Fijn dat je Joden hebt ontmoet die helemaal niet zo denken als de militaristische regering.
    Een goede les voor ons dat we een duidelijk onderscheid blijven maken tussen het Joodse volk en de huidige machthebbers.

    14 januari 2013 om 14:05 | Door: Corrie van der Hart

    Weer eem mooi verhaal Gerrit. @Chietje &Frank, er zijn tal van vredes- en mensenrechtenorganisaties is Israel. Ik ben zelf geabonneerd op het kwartaalblad "De Brug" van SIVMO (Steuncomite Israelische Vredes- en Mensenrechten Organisaties) zie hun website. Daar staan iedere keer interessante verhalen in van betreffende organisaies.

    14 januari 2013 om 19:01 | Door: Corrie van der Hart

    http://desertpeace.wordpress.com/2013/01/12/playing-in-snow-is-a-no-no-for-palestinian-youth/ Bekijk de video. Het Israelische leger gaat steeds vaker undercuver

    14 januari 2013 om 19:04 | Door: Corrie van der Hart

    undercover

    15 januari 2013 om 22:52 | Door: Greet Heslinga

    Dag Gerrit. Ben blij met dit bericht. Weer een heel andere ervaring beschrijf je hier. Het doet goed om te lezen hoe ook binnen de Israelische samenleving de kritisch kijk niet ontbreekt. En de de EAPPI teams ook door Joodse organisaties erkend en gewaardeerd worden. Dat je laatste 4 weken goed mogen zijn. We zien uit naar je verhalen. Hartelijke groeten uit Belgie.

    21 januari 2013 om 11:08 | Door: jannie

    Ha broertje,ik 'stalk' je regelmatig en wens je nog een plezierige, nuttige maand!!! xxx Jannie.

    21 januari 2013 om 11:49 | Door: Nel Davidse

    Gerrit, je verhaal herinnert me aan 4 jaar geleden, toen Debora Weissman voor onze reisgroep een 'Thora-leerhuis' verzorgde, indrukwekkend.Baruch,onze gastheer bij de Sabbatsmaaltijd antwoordde op de vraag van Dick:'komt het goed'met een stellig 'ja'. En wanneer dan? 'als de Messias komt'. Dank je voor deze kostbare her-innering.

    BeantwoordenVerwijderen

Uw meedenkende reactie wordt op prijs gesteld.