Welkom

Welkom op mijn weblog.
Hier vind je allereerst bevindingen (berichten) van mij tijdens mijn verblijf in Israel/Palestina; op de pagina Waarnemer in Yanoun, te beginnen op 13 november 2012
(zie: Blogarchief). Verder vind je teksten die ik voor kerk en maatschappij heb geschreven; korte op dezelfde genoemde pagina en wat langere op andere pagina´s.
Laat ajb weten of ze je boeien.


donderdag 14 november 2013

Een andere ordening van economische productie en verdeling

Een betere wereld, ja. Maar een andere economie? Hm ..., beter bonus!
Zo ongeveer al degenen die een andere economie uitproberen, zijn toch eigenlijk dictaturen. Ja, toch. Want ze leggen het op, dwingen het af. Dat was zo en dat zal nu wel niet anders zijn.
Ziedaar genoegzaam aangetoond dat het onbegonnen werk is om maar aan een andere economie te dénken. Laat staan dat je nog een lopend experiment zou gaan ondersteunen.
-Er zijn wel enkele landen op de wereld waar een andere economie dan de gangbare vrije markt een kans wordt geboden, met tegenwerking van buitenaf.

Jawel, een betere wereld willen we wel, maar met een andere, nog onbekende, economische orde zullen we dat vast niet voor elkaar krijgen. Nee, dat vertrouwen we onszelf, maar vooral die ander, niet toe. Dat wordt gewoon de volgende dictatuur. Bewijzen genoeg van hoe we onszelf en die ander kennen.
Nee, we kunnen het beheer uiteindelijk maar beter aan de onzichtbare hand overlaten dan dat we het aan een groep verkozenen toevertrouwen.
Je reinste religie -oftewel afgoderij-, dat wel (een of andere hogere macht zorgt wel dat het allemaal goed komt -als we die maar vrij zn gang laten gaan-). Maar ach, zo erg is het niet om religieus te zijn tegenwoordig. Behalve als je moslim bent, dan ben je wel verkeerd en als je christen bent, dan wordt je nog altijd dom gehouden.
Ik religieus? Wij offeraars aan goden? Wat of wie offeren we dan? We worden er toch vooral beter van!
Nee, ons economisch model is vooral góed, voor ons. Toch!? ...?

Ja, een betere wereld willen we wel, zeggen we tenminste, maar een andere ordening van economische productie en verdeling, dat loopt tóch weer uit de hand. Nu kunnen we tenminste ook niet echt iemand de uiteindelijke schuld geven van alles wat er hier mis gaat. Nu kunnen we de verantwoordelijkheid voor armoede, milieuvervuiling, klimaatverandering, vette bonussen steeds wel van ons wegschuiven. Na ons de zondvloed, nietwaar.
En nee, degenen die een andere economie proberen uit te bouwen, met vallen en opstaan, met fouten en missers, nee dat zijn vooral dictators. En dat zullen ze ook wel allemaal, altijd blijven. Zo kennen we onszelf wel.
Geloven in alternatieven, wie doet, wie durft dat nog, tegenwoordig? Je wordt toch weggezet als communist, als dictator, zonder dat je enige kans krijgt te laten zien waarin je verbeterd bent -doordat je geleerd hebt van je fouten-. Nee zeg, je alternatief zou tóch ns zo dreigen te gaan worden dat duidelijk wordt dat een betere wereld écht nog kan ook en dat die onzichtbare hand een zeepbel blijkt te zijn.
Gelóven in een betere wereld mag je best doen, maar er aan wérken, doe toch maar niet.

Cuba, b v, is en blijft dus verdacht, omdat ze daar de mensenrechten schenden (geen vrije media, politieke gevangenen), omdat ze er niets van terecht brengen (wat een armoede), omdat ze ons pesten (door heel goed onderwijs en heel goede gezondheidszorg te organiseren, als derde-wereldland).
Cubaanse projecten steunen, voor huizen verbetering, bv? Dan moet je wel ook verdacht zijn. Dan zal je wel selectief verontwaardigd zijn (zoals wij onszelf ook kennen, met een andere selectie).
Een andere economie proberen; dat mag niet -van de heersende economie. (Wie, of wat heerst er dictatoriaal? O nee, dat kunnen we niemand in de schoenen schuiven. Onze ´vrije´ media(-bezitters) zullen ons wel vakkundig en steeds alert van de domme, c q overtuigd houden.)

Nee, Cuba is het paradijs niet; integendeel. Er zijn daar nog heel wat zaken die verbetering behoeven. Maar de Cubanen hebben gewoon recht om hun eigen maatschappij op te bouwen. En het is spannend, uitdagend om daarbij (enigszins) betrokken te zijn. Uitdagend vooral voor ons, hier. Want ook bij ons, hier zijn er velen die een andere, betere wereld behoeven.
En Cuba is niet hetzelfde als Wit-Rusland, en niet hetzelfde als Zimbabwe, of als N-Korea; zomin als Nederland hetzelfde is als België, of de V.S. hetzelfde zijn als Europa ...

Waar durven we hier aan een andere economische ordening te denken, te werken ...?  (Let wel: de ´vrije´markt is iets heel anders dan de markt.) Kan iemand laten zien waar de ´vrije´ markt, of de markten (=de beurs), armoede opheft, milieu schoonmaakt, vluchtelingenproblematiek opheft; of waar ceo´s, bankdirecteuren, bedrijfscommissarissen als doelstellingen hebben om  klimaat te herstellen, exclusieve rijkdom tegen te gaan, corruptie uit te bannen, fraude aan banden te leggen ... en daar ook aan werken -en dat middels zeggenschap van het volk-.
Welke bank of welk bedrijf zet de gangbare, heersende economie in -aanwijsbaar en succesvol- voor de betere wereld? Waar wordt er gewerkt aan insluitende verdeling in plaats van aan uit-sluitende groei?
Ik vermoed toch heel sterk dat we naar een andere, eerlijke economie moeten, of naar meerdere experimenten (per land, of per regio, ...), op initiatief van de eerst-belanghebbenden. En dat gebeurt dus gelukkig al lang, in meerdere landen. En het is dus maar aan ieder van ons in welk alternatief je verkiest mee te doen. Via de locale, regionale, landelijke fair-trade-organisaties. -Behalve uiteraard als deze onwaardig geacht kunnen worden, vanwege socialistisch of communistisch, want ´dus´ dictatoriaal-.

Maar ik wil me laten verrassen. Zijn er toch binnen de heersende ordening ook initiatieven waar de markt in mensenhanden genomen wordt? Democratisch beheer hoeft niet exclusief via de overheid geregeld te worden, dat kan ook middels een -nieuwe?- vorm van coöperatief.

D’r staat me iets bij van dat het enkele eerste christen-gemeenten waren die -in de tijd van slavernistische maatschappij- met een nieuwe vorm van samenleving experimenteerden. ´Zij hadden alles gemeenschappelijk´.
Wat nu te denken van een bonus voor een betere wereld ...?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Uw meedenkende reactie wordt op prijs gesteld.