Welkom

Welkom op mijn weblog.
Hier vind je allereerst bevindingen (berichten) van mij tijdens mijn verblijf in Israel/Palestina; op de pagina Waarnemer in Yanoun, te beginnen op 13 november 2012
(zie: Blogarchief). Verder vind je teksten die ik voor kerk en maatschappij heb geschreven; korte op dezelfde genoemde pagina en wat langere op andere pagina´s.
Laat ajb weten of ze je boeien.


dinsdag 20 augustus 2013

Vloeken, ik heb dat gedaan, denk ik, op zondag

22 januari 2013
Vorige week nog werd ik gezegend, door lieve mensen, joods.
En ook de daaropvolgende week heb ik prachtige ontmoetingen gehad.

Met het Jerusalem-team was ik heel vroeg in de morgen bij Qalandia-checkpoint. Net zo beroerde situatie als ik in Bethlehem heb gezien. Vanaf vier uur groeit de lange rij van mensen die naar hun werk willen, in Israel. Zij hebben een permit, maar ja ze zijn allemaal potentieel gevaarlijk. dus is er een vernederend systeem om hen te controleren. Wat zeg je?, vandaag is de humanitarian gate ook open? Hoeveel scheelt dat, als je je bv met een gebroken arm door de smalle metalen poorten moet wurmen? Al wachtend, meer dan anderhalf uur in de rij, vertelt iemand dat hij al meer dan 25 jaar in Israel werkt en dat hij -nog meer sinds de muur- geen andere keus heeft. Derde-klas-inkomen, of nog minder, met lange reistijd, is meer dan niets. En je móet wel wat voor je gezin. In Palestijns gebied worden door de bezetter geen, of bijna geen investeringen toegelaten.  Het komt de nu ook zwakke economie van Israel uiteraard goed uit om goedkope krachten in de buurt te hebben.
Iemand anders vertelde nog dat de poorten de laatste tijd op vrijdag pas vanaf zes uur mondjesmaat opengaan; de dag dat moslims voor gebed naar Jerusalem willen gaan. Het EAPPI-team beschikt over een tel. nr. van een verantwoordelijke (de joodse vrouwen van Machsom Watch, checkpoint-watch hebben dat ook), dus ze kunnen informeren ´of er iets is´. Misschien helpt het?

Op voorstel van Peter Tomson (Brussel) had ik een ontmoeting, een verrassende, met een leraar joodse geschiedenis aan het Hartman Instituut. Ik kende hem niet en hij mij niet, maar Peter legde de link. Hij, Ishay, wilde graag weten wat ik als vrijwilliger in het EAPPI-programma doe (in de omgeving van Yanoun) en welke taken de andere teams hebben. Hij vindt zich zelf op dit moment niet zo actief op politiek terrein; wel is hij actief geweest in een organisatie van dienstweigeraars (Breaking the Silence). Hij vertelde dat hij zich hogelijk beschaamd voelt over wat de achtereenvolgende regeringen van Israel doen wat betreft de bezetting van de Palestijnse gebieden. ´De laatste jaren, waarin de extreemrechtse partijen ook in de regering zitten, worden er steeds openlijker en onbeschaamder, racistische, fascistische, nazistische besluiten genomen. Ja, in Europa komen deze extreme partijen ook op, maar ze zitten nog niet in de regering, zoals hier´.
Ishay zegt dat hij heel erg onder de indruk is van wat EAPPI doet. Hij zou graag een bezoek brengen aan de dorpelingen van Yanoun. Ik ga dit aan onze dorpsburgemeester Rashid voorstellen. 
Wat ons gesprek bij Ishay teweeg heeft gebracht, heeft hij aan Peter laten weten. Peter meldt: Ik vind het leuk om je te vertellen dat hij van het gesprek genoten heeft, een zeer goede indruk heeft van EAPPI en zelfs dat hij het avodat kodesh mamash vindt (hou je vast): “werkelijk heilige dienst”. Hij is niet heel erg orthodox maar wel een zeer groot kenner van de joodse traditie.

Fantastisch is het te weten dat er steeds wel initiatieven van mensen zijn die op creatieve wijze protest laten zien, laten weten, tegen de muur, tegen de inname-plannen van Palestijns gebied door Israel. Bijvoorbeeld, gewoon, maar toch bijzonder, iedere vrijdag een gezamenlijk gebed -op straat- van moslims, met symphatisanten, in de bedreigde wijk Silwan.  En op donderdag kon ik het gebedsmoment van Sabeel meemaken, gewone ´bevrijdingstheologie´; bijbelteksten proberen te verstaan tegen de context waarin je leeft. Heel inspirerend.
Dank aan de deelnemers in de kring, w.o. Naim Ateek.

In  Sheick Jarrah, een wijk in oost-jerusalem, wordt iedere week een stille demonstratie gehouden, van joden en palestijnen samen, tegen de aangekondigde afbraak
Hier is respons van voorbijgangers (vragen, discussie), dus heeft het zin. Het is echter een grote uitdaging om met nieuwe, creatieve, moedige acties te komen (zie bv BabAlShams, een Palestijns´settlement´, of nu ook: Bab Al-Karamah (Gate of Dignity)).
Van dergelijke initiatieven moeten ze het hebben.
Want, ja, ik heb ook gevloekt. Hartgrondig.

We waren eigenlijk op weg naar Nablus, naar de kerk.  En in de ´service´ van Ghassan, vertelden we als team aan elkaar wat er in de Jordan Valley gisteren en eergisteren gebeurd was en waar het team ook naar toe was geweest. In een bedouienen-nederzetting, genaamd Hamamat Al Maleh, was vrijdag alles overhoop gehaald door het leger. Tenten van de gezinnen, tenten van de schapen, alle voer-opslag voor de dieren; alle huisraad op een hoop gegooid ... Jullie moeten hier weg.
Het Internationaal Rode Kruis had daarna nood-tenten gebracht.
We hoorden vervolgens dat de volgende morgen het leger er weer was en alle tenten in beslag heeft genomen. De officier had er mee gedreigd dat als de dorpelingen opnieuw hulp zouden accepteren dat dan de dieren in beslag genomen zouden worden en dat de mannen gearresteerd zouden worden. We hoorden dit onderweg en besloten om direct weer naar deze berooide mensen te gaan. Wat konden we doen?
Er zijn. Op z´n minst. En dan bij wat je ziet verdomde boos worden. Eén grote bende. En de kinderen daar tussen, en de vrouwen, en de mannen met elkaar overleggend, ergens midden tussen de rest-spullen.
Sorry hoor, maar dit roept echt krachttermen op. Zoiets als: God verdoem ... de lui die dit aanrichten ...
Of mag je dit een roep om gerechtigheid noemen? Nee, toch niet.
Jawel, dat zit er wel in, maar de God van gerechtigheid om wraak vragen, klopt niet met Zijn/Haar aard. Dus, nee, de kunst is om creatief te blijven. We hebben aan de mensen ons krachtig meeleven betuigd, we hebben aangeboden om de nacht bij hen door te brengen, maar ze wilden niet ook ons in gevaarlijke situatie zien.

Creatief, moedig, krachtig, gastvrij, ze zijn het in alle omstandigheden. En ze zijn blij met onze steun. En wat wij kunnen doen, is het van de daken schreeuwen. Want boos zijn we ook op de Europese landen en op de US die maar niet krachtiger afstand nemen van de bezettingspolitiek. 
De staat Israel heeft recht van bestaan, zeker, en Israeli mogen ook grond kopen in een buurland en er gaan wonen en er een bestaan opbouwen, uiteraard. Maar dat is iets anders dan de bezetting van Palestijns gebied voortzetten en grond inpikken. Dat is zelfs bij internationaal oorlogsrecht verboden. Alle landen zijn daaraan gehouden. Veiligheid? Uiteraard. Zorg voor goede grensbewaking, op de groene lijn. (En zo kan ik nog wel even doorgaan.)


5 opmerkingen:

  1. 22 januari 2013 om 15:32 | Door: Greet Heslinga

    Gerrit, bedankt dat je ons hier, ver weg van het onrecht dat daar gebeurt, vertelt en laat meevoelen. Dat de creatieve krachten van protest en dialoog aan beide kanten van de muur toch baanbrekend mogen worden! Jij, houd goede moed en geef moed.

    22 januari 2013 om 16:27 | Door: janneke harmsen

    dag gerrit!""geen moed vist ook"" is een uitdrukking van zuiderzee vissers nmisschien is het ook wel een uitdrukking die past bij palestijnen en isrealisch die naar twee staten oplossing streven Toch vissen terwijl je geen moed hebt vind ik buitengewoon moedig alle goeds voor jullie en bedankt voor de publiciteit

    22 januari 2013 om 17:13 | Door: Marc Lenders

    heb je stuk gelezen er besaat zoiets als heilige toorn

    22 januari 2013 om 19:02 | Door: Corrie van der Hart

    Bedankt Gerrit voor dit uitmuntende verhaal.

    22 januari 2013 om 21:07 | Door: Mathilde Spaapen

    Ik kan je verontwaardiging helemaal meevoelen Gerrit. Je schrijft heel waarachtig en helder.Het is alsof ik zelf weer door het Palestijnse land loop.
    Geweldig Gerrit dat je je zo inzet om een stuk rechtvaardigheid te bewerkstelligen en dit zo naar buiten te brengen.
    Beeldend zijn je verhalen over ontmoetingen met Joodse en Palestijnse mensen in allerlei situaties.
    Ik wens je van harte alle goeds toe en veel moed om verder te gaan.

    22 januari 2013 om 22:22 | Door: jannie

    Ik heb even de neiging om te roepen: God-Allemachtig, waar ben je?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 23 januari 2013 om 6:38 | Door: Fred Fieten

    Waar haalt iemand de moed , het lef vandaan om besluiten nazistisch te noemen? Sorry maar dit gaat er bij mij niet in. Het is best als je de besluiten racistisch/fascistisch wilt noemen maar om dit nazistisch te noemen ,dat gaat mij echt een brug te ver.Schijnbaar ben je ,Gerrit, de geschiedenis van het Joodse volk vergeten en zo niet dan snap je er geen barst van. Ik ben mij bewust dat ik me stevig uitdruk maar soms is dat nodig en nu is dat zeker op zijn plaats Dit moet uitgelegd worden anders heb je m.i. je recht op spreken verbeurd. Ook al heb je de neiging om te gaan vloeken door wat je ziet ,wat nog niet betekent dat je begrijpt waarom dit allemaal gebeurd (achtergronden van dit conflict) ,op geen enkele manier rechtvaardig dit je woordgebruik(nazistisch). Ik wil je oproepen om tot inkeer te komen.
    23 januari 2013 om 17:03 | Door: gerrit

    Goede vraag, Fred, waar haalt iemand het lef vandaan om een hedendaagse praktijk van de regering van de staat Israel te duiden met een begrip dat geplakt hoort op de praktijk van de staat die uitroeiing van het volk Israel inhield. Het was niet duidelijk in mijn tekst dat het de burger van Israel is (Ishay) die deze aanduiding geeft, over zijn regering. Hij vindt het inderdaad onbegrijpelijk hoe het mogelijk is dat Israelis tot de idee komen dat een soortgelijke praktijk als in de jaren 40-45 nu toch weer te rechtvaardigen is.

    Overigens, de achtergronden begrijpen hoeft niet te betekenen dat je begrip opbrengt en het maar verder laat gebeuren.
    24 januari 2013 om 7:02 | Door: Fred Fieten

    Gerrit,bedankt voor je reactie en je duidelijkheid in deze en ik trek mijn woorden dan ook terug dat ik jou hiervan beticht heb.Het waren woorden van Ishay.Ik ben op de hoogte dat er in Israël zulke lieden rondlopen die schijnbaar niet in de gaten hebben wat zo'n uitspraak(een vergelijking maken het nazi-regiem) allemaal losmaakt bij de Holocaust-slachtoffers.Op geen enkele wijze kun je de Israëlische staat vergelijken met het Nazi-regiem.Dat je het niet in alles eens bent met de Israëlisch regering , snap ik maar het op zo'n manier vergelijken daar zouden we gelijk afstand van moeten nemen.Begrip voor de mensen(aan beide kanten)in dit conflict? Ja! Het laten gebeuren? Nee! Maar wel de geschiedenis in acht nemen anders trek je al gauw partij voor een bepaalde groep en dat gebeurt dan op basis van gevoelens die niet altijd even waarheidsgetrouw zijn omdat we juist geneigd zijn eerder onze gevoelens de boventoon te laten voeren zonder goed te kijken wat de oorzaken van dit conflict zijn. Begrip is goed maar laat daardoor geen verkeerd beeld ontstaan.
    24 januari 2013 om 13:19 | Door: Corrie van der Hart

    Fred@ Shulamit Alonie, eens minister van onderwijs in de Knesset heeft jaren terug al eens gezegd dat er niet persé gaskamers nodig zijn om genocide te plegen.Of iets in die trant. En Avraham Burg schrijft in zijn boek "De Holocaust is voorbij" "Van slachtoffer zijn wij nu dader geworden." Dit jaar alleen al zijn er op de Westbank al weer 6 mensen in koelen bloede vermoord door het IDF. En ettelijke keren heeft Israel de wapenstilstand met Hamas al verbroken. Maar dat hoor je allemaal niet in de Media hier.
    24 januari 2013 om 13:33 | Door: Corrie van der Hart

    En Fred, weet je wat ik niet snap. Dat een volk wat zo goed weet wat het is om onderdrukt te zijn, dat je dan anderen zo onderdrukt, hun huizen en waterreservoirs vernietigt, hun vee vergiftigd of dood, hun olijfboomgaarden vernietigd, de mensen zelf doodschiet, kortom, het leven onmogelijk maakt. Staat er niet in de bijbel: wat gij niet wilt dat jou wordt aangedaan, doe dat een ander niet aan. De Palestijnen worden al meer dan 65 jaar onderdrukt. Moet je je eens indenken. Ben jij niet blij dat wij bevrijd zijn van de Duitsers na 5 jaar? Voor de Palestijnen ziet het er nog lang niet naar uit dat ze 'bevrijd' worden.
    24 januari 2013 om 13:38 | Door: Corrie van der Hart

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit schreef Trees Kosterman, een Nederlandse vrouw, getouwd met een Palestijn en woont in een Arabisch dorpjei in Israel voor de verkiezingen: Somehow it annoys me a bit that people think that the Israeli elections of tomorrow will change the things in Israel/Palestine for the worse, because there will be a more rightish government.
    Remember that most of the wars happened with the support or during the Labour party. The '67 war, the Lebanon war of '82, the Lebanon war in 2006 etc. Who was responsible for the Qana massacre in lebanon in 1996, exactly ,our peace dove Peres.
    Are house demolitions, and robbery of the land a new invention here? And are they an invention of the rightish parties? No, not at all.Are there nowadays more prisoners then there were before? No, there were always many prisoners.. Is administrative detention something that happened only the last years? No.there have been always people in administrative detention.All these atrocities are happening for more then 60 years now . Maybe today they are more exposed because of a more open world, but don't think that that there is something new. I don't think that tomorrow will make a big change. It will be more or less the same. maybe if there will be a government more right then the one we have now, the rascism and apartheid will be more exposed.These whole elections are just a game for power, and which puppet will have this power doesn't make any difference.Somebody who shouts a bit more that he hates the Arabs, or somebody who does it all on behalf of democracy, or for the right of "self-defense", n the end the outcome will be the same.More land taken,more children killed, more houses demolished, more prisoners. It will be as it was for the last 65 years.No changes, no differences.
    24 januari 2013 om 13:56 | Door: Corrie van der Hart

    http://electronicintifada.net/content/how-media-let-israel-get-away-murder/12107?utm_source=MECA+Master+List&utm_campaign=2d44991a10-January_2013_E_News1_22_2013&utm_medium=email
    How the media let Israel get away with murder
    24 januari 2013 om 14:02 | Door: Corrie van der Hart

    Children and Youth Killed
    Our heartfelt condolences go out to the family and friends of Lubna (22, Al-Aroub Refugee Camp), Salih (15, Al-Azzeh Refugee Camp), Samir (17, Budrus), Anwar (22, Jabalia Refugee Camp), Odai (21, Dura), and Mustafa (21, Beit Lahiya). These young people were all killed this month by Israeli forces.
    Onbewapend, tegen een zwaar bewapend leger! zie het filmpje op mijn vorige post. Wanneer wordt de wereld eens wakker. Geert, ga zo door met je verslagen.
    24 januari 2013 om 21:25 | Door: Janneke

    Hallo Gerrit Het is wel ontluisterend om te horen wat jij ziet en beleeft.Hier is het totaal anders.Problemen door sneeuw en bevriezing maar dat gaat wel voorbij.Alle goeds gewenst en veel moed en inspiratie.Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 26 januari 2013 om 0:46 | Door: Ettje Kole

    Dag Gerrit, Ik ken jou niet en jij kent mij niet. Wat we gemeenschappelijk hebben is onze zorg over de Palestijnen en de manier waarop Israël hen behandelt. Kwam jouw verhaal vanavond tegen op het internet: http://www.alhaq.org/documentation/weekly-focuses/666-israeli-army-demolishes-55-structures-in-the-northern-jordan-valley Je bent dus niet alleen hiermee! Hartelijke groet, Ettje Kole
    26 januari 2013 om 13:34 | Door: Corrie van der Hart

    Nachtelijke razzia in Gaza, op 13 december 2012. Van wie zouden ze dat afgekeken hebben?
    http://www.youtube.com/watch?v=A2wlnkrei4s
    Fred, weet je dat Israel al 63x het staakt het vuren heeft geschonden en dat Gaza nog geen 1x terug heeft geschoten?
    Dat zullen de Christenen voor Israel je niet vertellen.
    26 januari 2013 om 19:19 | Door: Corrie van der Hart

    Fred, ik hoop dat je nog op dit weblog kijkt. Kijk dan ook even op dit filmpje. Vooral de eerste 5 minuten Kijk wat er op de deuren geschreven is door de settlers) en op 15 min. 30 sec. http://www.australiansforpalestine.net/74695#more-74695
    VIDEO: Out of the ballpark – Susan Abulhawa’s speech to the PennBDS conference 23Jan13
    29 januari 2013 om 18:37 | Door: Fred Fieten

    Corrie , ik heb het filmpje van australiansforpalestine gezien waarbij Susan Abulhawa aan het woord is.Zij is schrijfster van een aantal boeken en daarin schrijft zij onder meer dat in 1948 de Palestijnen zijn verbannen (Naqba).Dit geeft meteen aan dat zij aan geschiedvervalsing doet(na-volgster van Pap)en personen die deze overtuiging(Naqba) zijn toegedaan ,spreken dus niet de waarheid en zijn dus per definitie onbetrouwbaar.Ik kan dus niets met zulke mensen en hun beweringen want zij spreken niet de waarheid althans niet de volledige waarheid en mij is geleerd dat een halve waarheid erger is dan een hele leugen.Tot zover mijn commentaar.Ik zou graag eens met je in contact willen komen om nog eens over het een en het ander door te praten.Deze weblog leent zich daar niet voor.Ik reis veel door Nederland dus als het je wat lijkt, neem dan contact met mij op via de mail.
    31 januari 2013 om 11:03 | Door: Corrie van der Hart

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 31 januari 2013 om 11:03 | Door: Corrie van der Hart

    Ja, Fred, dus er zijn geen rond de 700.00 Palestijnen verdreven en er zijn geen 500 Palestijnse dorpjes met de grond gelijk gemaakt volgens jou? En iedereen die dat onderzocht heeft en alle Palestijnen en Joden die met die verhalen gekomen zijn liegen volgens jou? Met iemand die dit ontkent zou ik moeten praten? Nee, dank je Fred. Geen belangstelling in jouw fantasieën.
    31 januari 2013 om 15:26 | Door: Corrie van der Hart


    Een Ander Joods Geluid

    De VN Mensenrechtenraad heeft vandaag een rapport naar buiten gebracht waarin ze zegt dat Israëls nederzettingen het oprichten van een Palestijnse staat verhinderen en Palestijnse mensenrechten schenden. Daarnaast roept ze de internationale gemeenschap en het bedrijfsleven op 'sancties' in te stellen indien Israël haar nederzettingenpolitiek voortzet. Israëlische commentatoren noemen het VN-rapport het meest verstrekkende rapport over het Israëlische nederzettingenbeleid tot nu toe. De Israëlische regering heeft het rapport inmiddels afgedaan als "eenzijdig" | http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/un-inquiry-calls-for-sanctions-against-israel-over-west-bank-settlements.premium-1.500565
    1 februari 2013 om 12:10 | Door: albert munting

    Als christen wordt je geacht niet te vloeken. Maar laatst hoorde ik van een dominee dat er ook zoiets als 'funtioneel' vloeken bestaat en dat mocht wel. Van wie weet ik niet meer. Hij had ooit door de telefoon gevloekt, toen een wanhopige moeder hem vertelde dat haar kind toch kanker had. De moeder was hem zeer dankbaar voor deze zeer primaire reactie, waaruit ook zijn onthutsing en teleurstelling bleek.
    2 februari 2013 om 22:27 | Door: gerrit

    Corrie, Je bént met Fred in gesprek, althans jullie beiden spreken tot de ander. Dat je elkaar niet bereikt op deze manier is duidelijk. Als je beiden echt de bedoeling, de intentie hebt om te luisteren dan is een vis a vis-gesprek wellicht beter. Maar wat ik in deze conversatie hier zie, is vooralsnog niet luisteren. Dus of het face to face wel zal lukken, is de vraag.
    Zelf heb ik hier nog geen overtuiging uitgesproken, wel heb ik verteld over wat ik gezien heb met eigen ogen (en wat voor effect dat heeft op mijn gemoed). Kijk maar in de vorige blogs. Het gaat er niet om dat iemand gelooft wat ik zeg, of dat iemand van mening verandert door een argument dat ik zou inbrengen. Het werkt kennelijk niet zo. Maar als iemand wil blijven ontkennen wat er gebeurt, wat ik voor mijn ogen zie gebeuren, tja ...
    Naar de overtuiging van sommigen (velen?) kan dit niet gebeuren, dus als dit toch beschreven wordt wat moet je dan? Fred, het is heel confronterend, niet zo´n klein beetje, ik begrijp dat. Ik hoop op Gods recht en gerechtigheid voor al Zijn kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen

Uw meedenkende reactie wordt op prijs gesteld.